Anne Lofthus Valla var en norsk keramiker og kunstlærer. Hennes kunstneriske stil ble påvirket av folkekulturen i landlige Norge og da særlig de kulturelle tradisjonene fra Telemark, hvor hun ble født og vokste opp. Anne Lofthus ble født på Lofthus gård i Vinje kommune i Telemark, og døde i Hemnes kommune i Nordland. Fra 1954 til 1957 var hun student ved Norges Nasjonalt Akademi for Håndverk og Kunstindustri i Oslo, hvor hun studerte keramikk under ledelse av Jens von der Lippe. Etter endt utdannelse fikk Lofthus jobb ved sin tidligere lærers verksted. Hun forble ansatt ved Von der Lippes verksted som keramiker fram til 1959.

Karriere

Fra 1959 til 1963 var hun engasjert som designer på Stavangerflint AS. Her var hun var medlem av selskapets kunstneriske avdeling under ledelse av Kåre Berven Fjeldsaa. Fjeldsaa var utdannet ved Nasjonalt kunstakademi i Oslo 1937-1942 og hadde i likhet med Lofthus en fortid fra verkstedet til Jens von der Lippe. Fjeldsaa skulle bli en viktig mentor for Lofthus og de to samarbeidet om en rekke design i tiden hos Stavangerflint. I løpet av årene hun jobbet ved Stavangerflint designet Lofthus en rekke keramiske serviser og gjenstander til dekorasjon eller spesielle anledninger. Hun sto også bak en lang rekke suvenirobjekter til byer og turiststeder i Norge og utlandet. Spesielt mye fokus la hun på objekter til sitt kjære hjemsted. Blant hennes mest kjente design av serviser er Tiril, Vinge og barnas sett Du som metter liten fugl.

Etter flere år med tett samarbeid ved Stavangerflint, forlot Fjeldsaa Stavanger og satte opp sitt eget verksted i Oslo. Da Fjeldsaa tilbød Lofthus en stilling ved hans nye verksted var det helt naturlig for Lofthus at hun forlot Stavangerflint og ble med Fjeldsaa til Oslo. Etter flere år i Oslo, hvor Lofthus også møtte læreren og bonden Torbjørn Valla, forlot hun sin mangeårige samarbeidspartner for å studere ved Nasjonal skole for undervisning i trearbeid og tegning på Notodden. Hennes fremtidige ektemann Valla hadde tilbud om jobb på Nesodden og Lofthus innså at det var på tide å sette kjærligheten foran arbeid. Ved Nasjonal skole for undervisning i trearbeid og tegning var Lofthus student i 3 år før hun ble tilbudt stilling som lærer ved skolen. Lofthus hadde ingen ambisjoner om å undervise, men hennes nå ektemann hadde en trygg og god jobb og skulle etter planen overta familiegården i Hemne kommune innen få år. I løpet av sine år som lærer jobbet Lofthus med sine egne keramikkdesign på fritiden og utførte også oppdrag på bestilling fra både Fjeldsaa og sin gamle lærer Jens von der Lippe. I tillegg til sin jobb som lærer underviste Lofthus også kunst og håndverk ved lokale barne- og ungdomsskoler på Nesodden.

Etter flere år på Nesodden var tiden kommet for at Lofthus sin ektemann skulle overta familiegården på Hemnes, og ekteparet satte kursen nordover. Vel fremme i Nord-Norge satte Lofthus opp sitt eget verksted og gikk i gang med det som på få år skulle bli en betydelig produksjon. Hun designet både egne serier med serviser, pyntegjenstander og en egen serie med suvenirer fra sin nye landsdel. Lofthus ble raskt kjent for et helt nytt publikum i Nord-Norge og fikk i 1974 det ærefulle oppdraget med å designe et helt nytt kommunevåpen for Hemne kommune.

Lofthus forble aktiv som designer og keramikkprodusent helt fram til hun gikk bort i 1993. Hun skapte i løpet av sin lange karriere sin egen særegne stil, men hennes inspirasjonskilde var gjennom hele karrieren norsk natur og folkekunst. Selv om hun etter å ha flyttet til Nord-Norge tydelig ble inspirert av den vakre rå naturen, var hennes hjemtrakter i Telemark alltid en markant del av hennes arbeid.