Knut Otto Yran var en norsk illustratør, designer og forfatter. Han var i en årrekke en markant utøver innen norsk reklame og bokkunst. I tillegg til å ha sitt eget selskap, arbeidet han i 15 år som sjefsdesigner for elektronikkprodusenten Phillips.

Barneårene

Som ung gutt vokste Yran opp i Oslo i et miljø preget av kunstnere og skuespillere. Hans mor var en av datidens mest fargerik fritenkende skuespillerinner, mens hans far livnærte seg som arkitekt og ingeniør. I sin stilling som ingeniør hos Brown Boweri, var hans far ofte på reisefot og moren som den fritenkeren hun var, hadde stort sett huset fullt av kunstnervenner og andre fritenkende mennesker. Miljøet Knut vokste opp i preget han på både godt og vondt. Han drømte fra en tidlig alder om å bli kunstmaler eller dikter. Allerede i tidlig skolealder ble det klart at Yran hadde et større behov for å uttrykke seg enn andre jevnaldrende barn hadde. Innen fagene Kunst og Norsk lå han langt foran sine klassekamerater, og han leverte ofte inn ekstra arbeid i form av korte dikt og ulike malerier og tegninger. Som 12-åring deltok Yran i sin første konkurranse hvor han fikk brukt sin kreative side. Selv om han ikke var gammel nok, løy han på sin alder og leverte sitt forslag til navn på en ny sykkelfabrikk på Øgeland i Sandnes. Ledelsen ved fabrikken likte forslaget og Yran ble utropt som vinner. Selv om han egentlig var for ung til å delta, fikk han prisen og fikk også i oppdrag å designe fabrikkens logo. Sykkelfabrikken det var snakk om er i dag kjent som DBS, og har de siste 50 årene vært Norges største produsent av sykler og utstyr. Da Yran startet på gymnasium fant han seg en ny uttrykksform. I løpet av sine fire år ved Kristiania Gymnasium deltok den unge Yran i alle debatter som fant sted på skolen. Det hadde lite å si hva som skulle debatteres, Yran bestemte seg for et synspunkt og debatterte alt fra politikk til hva som skulle serveres i skolens kantine.

Karrieren

Etter endt studietid ved Kristiania Gymnasium livnærte Yran seg som skribent og tegner, før han i 1950 ble ansatt ved Aschehoug forlag. Her jobbet Yran frem til 1953 da han grunnla sitt eget reklamebyrå i Oslo. Yran hadde stor suksess i reklamebransjen og utformet i løpet av 50- og tidlig 60-tall flere av de mest markante reklamekampanjene i Norge. Etter 13 år som reklamemann var tiden atter en gang kommet for å endre karriere. Yrans arbeid som designer og tegner av reklamekampanjer hadde fått oppmerksomhet også utenfor Norge, og førte til at han ble tilbudt en stilling han bare ikke kunne si nei til. Phillips konsernet søkte ny sjefdesigner til sitt kontor i Eindhoven i Nederland, og valget hadde falt på Yran. I sitt arbeid som sjefsdesigner hos Phillips utviklet Yran et designuttrukk med sterke innspirasjon fra japansk industridesign. Med sin brede erfaring fra design, reklame og kunst skapte Yran et tydelig egenartet uttrykk som så Phillips vinne en rekke priser for sitt design. Yran ledet designavdelingen til Phillips helt fram til han pensjonerte seg i 1980. I løpet av sine år hos Phillips holdt han også vervet som President i designorganisasjonen Icogradas (International Council of Graphic Design Associations) fra 1967 til 1969. Etter at tiden var kommet for å pensjonere seg ble Yran tilbudt stillingen som styreformann i Norsk Designråd (ND). Han takket ja til stillingen og i perioden 1982 til 1987 brukte han all sin kunnskap og enorme nettverk for å fremme norsk design internasjonalt. Før hans død på Mallorca i Spania, ble han hedret for sitt arbeid da han ble utnevnt til æresmedlem av tidligere Norske Grafiske Designeres forening, nå Grafill.